ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΩΝ¨ΤΑ ΚΟΡΟΝΤΑ¨
Thursday, 2024-03-28, 1:10 PM
Our poll
RATE MY SITE
Total of answers: 171

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Search

Calendar
«  November 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Entries archive

Site friends
  • Create your own site

  • Main » 2011 » November » 5 » Προσπάθειες για να επαναλειτουργήσει το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας
    5:08 PM
    Προσπάθειες για να επαναλειτουργήσει το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας
         
    Μεγάλες προσπάθειες καταβάλει τελευταία το Δ.Σ. του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας για να επαναλειτουργήσει το αρδευτικό δίκτυο στο χωριό μας το οποίο δεν λειτούργησε κατά την αρδευτική περίοδο 2011 λόγω των μεγάλων χρεών του. Η επαναλειτουργία θα γίνει πλέον με τοποθέτηση ηλεκτρονικών υδροληψιών (επαναφορτιζόμενη κάρτα ροής ύδατος). Συμπαραστάτες στην μεγάλη αυτή προσπάθεια ο Δήμος Ξηρομέρου, ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Αθήνας κι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέας Μακρυπίδης.
    Συγκεκριμένα ο Δήμος Ξηρομέρου, μεταξύ των άλλων έργων που περιέλαβε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πρότεινε κι αυτό του εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας με αντικατάσταση των μοτέρ του αντλιοστασίου και την τοποθέτηση ηλεκτρονικών βανών υδροληψίας και αντλιών, προϋπολογισμού 307.500€, σύμφωνα με την μελέτη που έχει συνταχθεί.
    Μετά την έγκριση του έργου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το Δ.Σ. του ΤΟΕΒ πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου να επαναλειτουργήσει σύντομα το αρδευτικό έργο και να μη χαθεί άλλη καλλιεργητική περίοδο.
    Το υπόμνημα με άρ. πρωτ. 99/19-9-2011 που έστειλε το Δ.Σ. του ΤΟΕΒ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη με το οποίο ζητεί την τοποθέτηση αυτόματης υδροληψίας άρδευσης με επαναφορτιζόμενη κάρτα ροής ύδατος έχει ως εξής:

    «κ. Υπουργέ,
    Σας κάνουμε γνωστό ότι το έτος 1993 συνεστήθη και έκτοτε λειτουργεί με έδρα την Τοπική Κοινότητα Χρυσοβίτσας του Δήμου Ξηρομέρου Αιτωλ/νίας, ο Οργανισμός μας με την επωνυμία Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (T.Ο.Ε.Β.) Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου, ο οποίος αποτελεί τον φορέα αρδεύσεως εκτάσεως 5.300 (πέντε χιλιάδων τριακοσίων) στρεμμάτων, εντασσόμενης στις περιφέρειες των Τοπικών Κοινοτήτων Χρυσοβίτσας, Αγραμπέλων, Βασιλόπουλου, Αστακού και Στρογγυλοβουνίου.
    Στην αρδευόμενη αυτή έκταση στηρίζουν το εισόδημά τους για να ζήσουν τις οικογένειες τους οι αγρότες των παραπάνω τοπικών κοινοτήτων, αλλά και  άλλοι από γειτονικά χωριά (Μπαμπίνη, Μαχαιρά, Σκουρτού, Πρόδρομος, Παλαιομάνινα και Κατοχή). Σ’ αυτό οφείλεται και το ότι στην περιοχή έχει κρατηθεί μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
    Την αρδευτική περίοδο 2011 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού με την αριθ. 4/12-6-2011 πράξη της, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε για να δώσει λύσεις στο θέμα, έκρινε αδύνατη τη λειτουργία του αρδευτικού έργου, λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται,ήτοι: Οφείλει στη ΔΕΗ το ποσό των 113.503,00 Ευρώ, στο ΙΚΑ το ποσό των 32.717,97 Ευρώ, στην ΑΤΕ το ποσό των 7.800,00 Ευρώ καθώς και στο προσωπικό, το οποίο εργάζεται απλήρωτο. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν τεράστια οικονομική ζημιά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.
    Η λειτουργία του αρδευτικού έργου στηρίχθηκε στην ελεύθερη άρδευση, με συνέπεια να μην ελέγχεται αποτελεσματικά η κατανάλωση της ποσότητας του νερού και να γίνεται σπατάλη, όσες προσπάθειες και εάν καταβάλουμε να την περιορίσουμε. Αντίστοιχα αυξάνεται η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει φτάσει σε τεράστιο ύψος για τις δυνατότητες του Οργανισμού. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το έτος 2009 η καλλιεργημένη έκταση ανέρχονταν στα 2.612 στρέμματα και η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας για την άρδευση τους στο ποσό των 94.250,00 Ευρώ,ήτοι αναλογία 36,00 Ευρώ ανά στρέμμα. Το δε έτος 2010 η καλλιεργημένη έκταση ανέρχονταν στα 3.110 στρέμματα και η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας για την άρδευση τους στο ποσό των 129.500 ευρώ, ήτοι αναλογία 41,50€ ανά στρέμμα. Ο Οργανισμός μας καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την λειτουργία του αρδευτικού έργου το έτος 2012 και στο εξής και η λύση που υπάρχει και θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προμήθεια και τοποθέτηση αυτόματων ηλεκτρονικών υδροληψιών άρδευσης με επαναφορτιζόμενη κάρτα ροής ύδατος με τις οποίες θα επιτευχθεί οικονομία του νερού (όχι αλόγιστη σπατάλη)και της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα βοηθήσει επίσης στην άμεση είσπραξη των εισφορών και θα καταστεί ο Οργανισμός βιώσιμος.
    Είναι επιτακτική ανάγκη για τη λειτουργία ξανά αλλά και τη βιωσιμότητα του αρδευτικού έργου, η τοποθέτηση των ηλεκτρονικών αυτών υδροληψιών. Ο Οργανισμός όμως λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται δεν μπορεί να προβεί στην προμήθεια τους, γι’ αυτό παρακαλούμε όπως επιληφθείτε του θέματος και μας βοηθήσετε να τις προμηθευτούμε, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το αρδευτικό έργο τα επόμενα χρόνια και να μην οδηγηθεί όλη η γύρω περιοχή σε μαρασμό
                   Ο Πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β.                                                                                   Ο Γραμματέας

                                                Κων/νος Γ. Ζορμπάς
                Ανδρέας Ι. Ζορμπάς                                       
    Views: 604 | Added by: takoronta | Rating: 0.0/0
    Total comments: 0
    Only registered users can add comments.
    [ Registration | Login ]
    Copyright MyCorp © 2024